Kunt u uw auto openen zonder sleutel (Keyless entry)?

Als u uw auto voor 2021 heeft gekocht kunnen dieven uw auto binnen 20 seconden stelen.


Signaal van uw sleutel aflezen en verlengen

Met de komst van keyless entry systemen is er ook een nieuwe diefstalmethode: Relay Attack. Met deze methode kunnen dieven het signaal van de ‘Smart Key’ aflezen en verlengen tot een afstand van enkele honderden meters. Via internet zijn systemen te koop waarmee alle keyless auto’s geopend kunnen worden. Een dief die in het bezit is van zo'n apparaat kan alle auto's die uitgerust zijn met dit systeem binnen een paar seconden openen.


Werkwijze

Relay Attack werkt als volgt: één dief vangt het signaal op van de handzender. Een tweede persoon, die bij de auto staat, opent met het verlengde signaal de auto, start deze en rijdt ermee weg. Uw autosleutels liggen nog op dezelfde plek, maar de auto is weg. Dieven kunnen met deze methode binnen 20 seconden uw auto stelen. Zie ook de video hieronder.


Video bewakingscamera


Nieuwe beveilgingseisen

Via het keurmerk Voertuigbeveiliging van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) worden sinds 1 januari 2021 extra eisen gesteld aan de beveiliging van keyless auto's. Alleen goedgekeurde systemen ontvangen dit keurmerk en bijbehorend certificaat. Om voor zo'n certificaat in aanmerking te komen worden auto's bijvoorbeeld uitgerust met een smart key die na vijf minuten automatisch in slaapstand springt. Eenmaal in slaapstand zendt de sleutel geen signaal meer, waardoor dieven dus ook geen signaal kunnen onderscheppen. Heeft u een auto gekocht na 1 januari 2021? Dan is de kans groot dat daar een effectieve beveiliging tegen een relay attack op zit. Of dat echt zo is kunt u checken op deze website.

Nieuwe beveilingseisen voor auto’s met keyless entry

Iedere dag worden 18 personenauto's gestolen. Een overzicht van de belangrijkste cijfers rondom diefstal van motorrijtuigen.

Hoe groot is de kans dat uw auto wordt gestolen?

Beveiligingsklasse

Biedt uw autoverzekering dekking tegen diefstal? Dan kan een effectief beveiligingssysteem korting op de premie van uw autoverzekering opleveren. Het is ook mogelijk dat de verzekeraar zo'n beveiligingssysteem juist verplicht stelt om überhaupt voor dekking in aanmerking te komen als uw auto wordt gestolen. Afhankelijk van de waarde en diefstalgevoeligheid van uw auto zal de verzekeraar de vereiste beveiligingsklasse bepalen.


Auto's voor 1 januari 2021

Als uw auto al een beveiligingscertificaat heeft blijft deze geldig. Als u van verzekeraar verandert is het wel mogelijk dat de nieuwe verzekeraar aanvullende eisen stelt voor de beveiliging van uw auto tegen diefstal. Op deze website kunt u controleren of uw auto een geldig beveiligingscertificaat heeft. Twijfelt u of uw auto wel goed is verzekerd? Neem dan gerust contact op met ons. Wij helpen u graag.

Zo voorkomt u dat een dief het signaal van uw sleutel kan onderscheppen

Als u een auto met keyless entry heeft die u voor 1 januari 2021 heeft gekocht is de kans groot dat deze is uitgerust met een sleutel die continu een signaal afgeeft. Dieven kunnen dit signaal onderscheppen om uw auto zonder schade te openen en te stelen. Met deze eenvoudige maatregelen kunt u dit voorkomen:

  • Bewaar uw sleutel in een metalen opbergdoos. Zorg er wel voor dat deze hermetisch is afgesloten. Het signaal van de sleutel kan door de kleinste kiertjes worden verzonden.
  • Bewaar de sleutel op geruime afstand van uw auto. Dat maakt het een stuk lastiger om het signaal te onderscheppen.
  • Laat door een specialist extra beveiliging aan uw af-fabriek auto inbouwen. Met een SCM goedgekeurde startonderbreker met “eigen autorisatie” is deze manier van diefstal bijvoorbeeld onmogelijk. De startonderbreker werkt dan onafhankelijk van de keyless functies van de auto. Zo kan de dief misschien nog wel de auto ontgrendelen, maar niet starten en wegrijden.