parallax background


Online hypotheek meestal niet goedkoper

Zelf uw hypotheek afsluiten is in de meeste gevallen niet goedkoper.


Online hypotheek niet goedkoper

Tegenwoordig is het mogelijk om als consument, zonder advies, zelf online uw hypotheek af te sluiten. Met een duur woord heet dit execution-only. Misschien vraagt u zich af of dit goedkoper is dan een hypotheek met persoonlijk advies van een adviseur. Onafhankelijk onderzoeksbureau MoneyView heeft dit onderzocht en wat blijkt? In de meeste gevallen is een execution-only hypotheek niet goedkoper. In de gevallen dat zo'n hypotheek wel goedkoper is, blijkt het voordeel zeer klein.

Onderzoek

MoneyView onderzocht de impact van de aanvangskosten (advies-, bemiddelings- en/of distributiekosten) op de totale kosten van de hypotheek gedurende de eerste rentevaste periode, met als peildatum 1 juli 2017. In het onderzoek zijn verschillende soorten distributiekanalen op een rij gezet en de totaalkosten gedurende de eerste rentevaste periode van een viertal klantcases met elkaar vergeleken. Naast alle prijsaspecten betrok MoneyView ook de flexibiliteit van de goedkoopste hypotheekproducten in de vergelijking.

Conclusies

De belangrijkste conclusies van het onderzoek:

  • Prijzen voor het afsluiten van een hypotheek kunnen aanzienlijk van elkaar verschillen.
  • Partijen die een brede keus aan hypotheekproducten bieden (zoals onafhankelijke adviseurs), zijn bijna altijd goedkoper als partijen die slechts 1 product aanbieden (zoals banken of direct writers zoals Centraal Beheer).
  • Een online hypotheek van een partij die meerdere producten op het schap heeft liggen kan goedkoper zijn, maar het kostenvoordeel is dan zeer klein ten opzichte van onafhankelijke adviseurs.
  • Online hypotheken van partijen met slechts één product in de etalage komen niet als voordeligste optie uit het onderzoek. Dit terwijl zij wel de laagste aanvangskosten kennen.
  • De goedkoopste proposities zijn niet het minst flexibel, maar ook niet het meest.

Online hypotheek

Een hypotheek afsluiten via een onafhankelijke adviseur is (in de meeste gevallen) goedkoper dan zelf uw hypotheek online afsluiten.

Bank

Wist u dat u ook bij een bank duurder uit bent? In eerste instantie lijken banken goedkoper doordat zij lagere adviestarieven rekenen. Wanneer de totale kosten van de hypotheek (denk daarbij ook aan de premie voor de overlijdensrisicoverzekering) worden onderzocht blijkt echter dat een onafhankelijk adviseur voordeliger is. De verschillen lopen op naarmate het hypotheekbedrag hoger is en de rentevaste periode langer.

Voordeel

Het voordeel bij een onafhankelijke adviseur loopt op van € 380 bij een hypotheek van €100.000 (rente 10 jaar vast) tot € 41.277 bij een hypotheek van € 400.000 (rente 20 jaar vast)

Bron: MoneyView

Afstemmen op persoonlijke situatie

In haar rapport concludeert Moneyview: "Of een product echt past bij een consument hangt af van diens persoonlijke situatie. Naast een scherpe prijs is een goede match op het passend zijn van de voorwaarden bij de eisen en wensen van de klant van even groot belang."

Wat ons betreft is dat de belangrijkste conclusie van het onderzoek. Uw hypotheek moet altijd naadloos afgestemd worden op uw persoonlijke situatie. Dat gaat wat ons betreft zelfs nog verder dan de laagste rente en gunstigste voorwaarden. Het is minstens net zo belangrijk om nu al stil te staan bij risico's zoals vroegtijdig overlijden van u of uw partner, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of echtscheiding. Hierdoor kunt u nu keuzes maken die er later voor kunnen zorgen dat u moeilijke situaties financieel het hoofd kan bieden.