Sparen voor uw toekomstig inkomen met belastingvoordeel

Met een lijfrenteverzekering, bankspaarrekening of beleggingsrekening kunt u met belastingvoordeel investeren in uw inkomen voor later.


Belastingvoordeel

Later genieten van een fatsoenlijk inkomen. Het is een wens van heel veel Nederlanders. Daarbij rekenen we erop dat het pensioen dat we via de werkgever opbouwen voldoende is. Helaas is dat in heel veel gevallen niet het geval. Wilt u later ook genieten van een goed inkomen? Dan betekent dat vaak dat u zelf ook moet sparen. Ondernemers moeten hun pensioenspaarpot zelfs helemaal zelfstandig bij elkaar sparen. Het goede nieuws? Sparen voor pensioen kan een behoorlijk belastingvoordeel opleveren!

Meer weten?

Benieuwd naar hoeveel u mag sparen voor later met belastingvoordeel?
Wilt u weten hoeveel belasting u kunt besparen of hoeveel pensioen u op kunt bouwen?
Wij berekenen het graag voor u! *

* Voor de berekening moeten we uw inkomen uit loondienst of winst uit onderneming weten. Ook ontvangen wij graag een uniform pensioenoverzicht als u pensioen opbouwt via uw werkgever.


Ik wil meer informatie over sparen voor later met belastingvoordeel

Hoe werkt het?

De belastingdienst betaalt dus mee aan uw pensioen. Dat doen zij echter alleen als u aan kunt tonen dat u een pensioentekort hebt. Hoe dat werkt leggen we dadelijk uit. Heeft u een tekort? Dan kunt u het bedrag dat u spaart voor later aftrekken van uw belastbare inkomen. Pas later (als het gespaarde bedrag in termijnen wordt uitgekeerd) betaalt u belasting. Maar dan wel tegen een lager tarief. Een ander voordeel is dat het bedrag dat u heeft gespaard voor uw pensioen niet in Box 3 wordt belast. U betaalt hierover dus geen vermogensbelasting.

Wanneer heeft u een pensioentekort?

  • U bouwt (nu of in de afgelopen 10 jaar) te weinig pensioen op via uw werkgever;
  • U heeft een auto van de zaak;
  • U bent ondernemer.

Voorwaarden

Om voor de belastingvoordelen in aanmerking te komen gelden er een aantal voorwaarden.

  • U moet sparen met een pensioenproduct, zoals een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. U stort dan eenmalig een bedrag of maakt regelmatig (bijvoorbeeld elke maand of 1 keer per jaar) een bedrag over naar dit pensioenproduct. De bank, beleggingsinstelling of verzekeraar belegt het geld voor u in aandelen of betaalt rente over het gespaarde bedrag.
  • Het maximum bedrag dat u mag sparen wordt bepaald door de jaarruimte en reserveringsruimte.
  • U mag gebruikmaken van de jaarruimte tot het kalenderjaar waarin u 5 jaar ouder bent dan de AOW-gerechtigde leeftijd.
  • U kunt het gespaarde bedrag pas opnemen rondom uw pensioendatum.
  • U kunt het gespaarde bedrag alleen uit laten keren in termijnen als een tijdelijk (minimaal 5 jaar) of levenslang pensioeninkomen (lijfrente).
  • U betaalt belasting over het pensioeninkomen.
  • U hebt tot en met 31 december om uw jaarruimte voor 2023 te gebruiken.

Hoeveel mag u sparen met belastingvoordeel?

U kunt niet onbeperkt met belastingvoordeel sparen voor uw pensioen. Hoeveel u maximaal kunt sparen, berekent u met de jaarruimte. De jaarruimte is wat u maximaal in een kalenderjaar kunt storten op een speciale rekening waarmee u spaart of belegt voor uw pensioen. Bouwt u al langer te weinig pensioen op? Dan kunt u ook gebruik maken van de reserveringsruimte.

Flinke verruiming dankzij Pensioenwet

Met de inwerkingtreding van de Pensioenwet per 1-7-2023 is de fiscaal vriendelijke pensioenruimte (jaaruimte en reserveringsruimte) flink verruimd. Zo is het opbouwpercentage verhoogd van zo'n 13% naar 30% en mag u de reserveringsruimte tot 10 jaar terugrekenen in plaats van 7 jaar. Ook is de maximale reserveringsruimte flink verhoogd. Van zo'n € 8.000 naar € 38.000.

Jaarruimte berekenen

Met deze tool van de belastingdienst kunt u zelf berekenen hoeveel u mag sparen met belastingvoordeel. U kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen. Wij berekenen graag uw jaarruimte en helpen u om daar maximaal van te profiteren. Voor de berekening moeten we wel uw inkomen uit loondienst of winst uit onderneming weten. Ook ontvangen wij graag een uniform pensioenoverzicht als u pensioen opbouwt via uw werkgever.

Deze berichten zijn misschien ook interessant voor u